Opstellingen

Wat brengt opstellingen jou?

Een opstelling dringt snel door tot de kern van een probleem of een patroon, is effectief en geeft inzicht in belemmeringen, onbewuste blokkades en waarom je maar niet van die twijfels af komt. Dit inzicht kan verkregen worden bij allerlei levensvragen, zoals vragen over je familie, relaties, loopbaan of je werksituatie waardoor je met hernieuwde kracht verlichting kunt brengen. Een opstelling biedt inzicht in dat wat je weerhoudt je verlangen in te vullen en te gaan voor je dromen. Het biedt vaak onverwachte en verrassende nieuwe inzichten en oplossingsrichtingen. Het resultaat van een opstelling is dat je keuzes kunt maken en je eigen koers uit kunt zetten. Je kunt een volgende stap gaan maken.
Vragen kunnen een relatie hebben met je persoonlijke achtergrond en het gezin van herkomst maar ook met het organisatiesysteem waarbinnen je werkt. Opstellingen kunnen worden ingezet bij vragen die je bezig houden zoals: Waarom zet ik geen stappen? Hoe komt het toch dat ik telkens in dezelfde situatie terecht kom? en dergelijke.

Wanneer kun je onder meer overwegen om een opstelling te doen?

  • Je loopt telkens tegen dezelfde situaties aan
  • Je hebt twijfel bij het maken van keuzes in leven en werk
  • Op je werk of in je familiesituatie word je geconfronteerd met steeds terugkomende conflicten
  • Je bent onzeker over je eigen positie, capaciteiten en/of ambitie
  • Er is een gemis aan verbinding met de organisatie, afdeling, functie of collega’s
  • Je zit niet goed op je plek in je huidige functie
  • Het lukt maar niet een andere baan of uitdaging te vinden
  • Je merkt dat je energie weglekt
  • Bij een dilemma; bv. start ik als zelfstandige of ga ik toch (weer) op zoek naar een andere baan?
  • Wanneer je vastloopt in je werk, misschien zelfs voor de tweede, derde of zoveelste keer

Kortom familieopstellingen zijn er voor iedereen die zakelijk en/of privé vastloopt in terugkerende thema’s en patronen, zonder te weten waardoor dit komt.

Hoe gaat een opstelling in zijn werk?

Tijdens een opstelling kan gebruik gemaakt worden van verschillende hulpmiddelen;  symbolen, vloerankers en ook de hond kan als vrij element een rol spelen in jouw opstelling. Jouw vraagstuk, jouw verlangen staat centraal. Na een inleidend gesprek om de situatie helder te krijgen en datgene wat opgesteld gaat worden, vraag ik je een voorwerp, symbool of vloeranker te kiezen voor je verlangen. Andere elementen, die van alles kunnen zijn, dienen zich mogelijk later in de opstelling aan. Dit alles vormt het ‘verbonden veld’. Vervolgens zal ik je binnen de opstelling begeleiden en wordt getoond wat op dat moment gezien mag worden. Een opstelling leidt tot inzicht en bewustwording en geeft ruimte en energie om in beweging te komen en je keuzes te maken. Het maken van deze bewuste keuzes helpt je om het gewenste doel te bereiken en je verlangen waar te kunnen maken.

De effecten van een opstelling

Onbewuste processen en verborgen dynamieken worden voelbaar en zichtbaar. Hierdoor komt sneller inzicht in een blokkade of oplossingsrichting. Dit biedt ruimte en energie voor nieuwe stappen. Nieuwe ideeën en inzichten kunnen oppoppen om het verlangen waar te kunnen maken. Je bent in staat belemmerende patronen of overtuigingen los te laten. Er ontstaat nieuwe energie om stappen te zetten.

Een opstelling is zeer waardevol in het proces van ontwikkeling waarbij één sessie al voldoende kan zijn om je (werk)situatie te verbeteren.
Neem contact op voor meer informatie of een gratis kennismakingsgesprek.